Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΤΑ

ΚΑΤA



ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ: ΤΑ GREEKLISH "ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ" ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ!!!





Μπορεί να μην επικοινωνώ πολύ συχνά στο internet, αλλά γνωρίζω καλά τι είναι τα greeklish. Είναι μια καινούρια μόδα, όπως η αργκό. Κάτι πολύ συνηθισμένο στους νέους, να ακολουθούν μια νέα μόδα χωρίς να ξέρουν τι αντιπροσωπεύει ή τι συνέπειες μπορεί να έχει στην κοινωνία. Και σε αυτήν την περίπτωση έχει στερήσει πολλά και απ' την κοινωνία και απ' άτομα που την αποτελούν. Ειδικότερα, οι νέοι με τη συχνή χρήση των greeklish, έχουν αποξενωθεί από την ελληνική γλώσσα. Και το πρόβλημα γίνεται χειρότερο, αφού οι νέοι δεν διαβάζουν πια βιβλία, απομακρύνονται απ΄την τέλεια γραπτή ελληνική γλώσσα. Κάτι που έχει σοβαρές επιπτώσεις στους νέους. Μιας και χάνουν τη σύνδεση της λέξης με την εικόνα που αντιπροσωπεύει, και γίνεται όλο και πιο δύσκολο να γράψεις σωστά μια λέξη αφού, χάνεις την επαφή σου με αυτή. Τελειώνοντας, θέλω να πω ότι αν και πολλοί φίλοι μου και συγγενείς χρησιμοποιούν τα greeklish, εγώ θέλω να ελπίζω πως χρησιμοποιούν πιο πολύ τα ελληνικά παρά τα greeklish. 














Πήραμε συνέντευξη από έναν μαθητή της Α' γυμνασίου που δεν γράφει GREEKLISH.

<Η απειλή των greeklish>



Δεν χρησιμοποιώ τα greeklish, διότι δεν υπάρχει λόγος. Η γνώμη μου είναι πως αν γράφουν όλοι greeklish σε λίγα χρόνια θα εξαφανιστεί η ελληνική γραφή και θα γράφουν όλοι greeklish. Πιστεύω ότι δεν δίνω καμία εντύπωση, είτε ελληνικά γράφω είτε greeklish πιστεύω πως δίνω την ίδια εντύπωση. Μερικές φορές με δυσκολεύουν στην κατανόηση και στην ανάγνωση.





 Συνέντευξη Καθηγητή!:
<Η απειλή των greeklish>


Τα greeklish πιστεύω πως είναι απαράδεκτα, δηλαδή πιστεύω πως δημιουργήθηκαν για μηνύματα (SMS) για να κρατάει λιγότερο χώρο. Επίσης το έχω συναντήσει μόνο στον στρατό όταν ήταν απόρρητα τα μηνύματα. Πιστεύω πως επηρεάζει την γλώσσα, διότι ούτε ορθογραφία ξέρουμε ούτε τίποτα. Για την ακρίβεια αλλιώς θα γράφει κάποιος ‘η’ με ‘h’ δηλαδή άλλος με ‘ι’ κτλ. Ουσιαστικά, κόβει τις λέξεις/εκφράσεις δηλαδή είναι πιο σύντομο και δεν σκεφτόμαστε τόσο όσο να λύσουμε κάποια πράγματα. Χρησιμοποίησα τα greeklish για να δω πόσο εύκολα γράφεις κανείς, αλλά αμέσως τα απέρριψα. Για την ακρίβεια κάποιες φορές με δυσκολεύει αυτή η γραφή, γιατί όταν βλέπω σχόλια με greeklish δεν τα υιοθετώ. Επίσης έχω κάνει μία τέτοια συζήτηση με την κόρη μου και της εξήγησα κάποια πράγματα και τελικά δεν θα ξανά χρησιμοποιήσει, τα greeklish δεν της αρέσουν πια. Πιστεύω πως χρησιμοποιούν τα greeklish λόγω μόδας, πιο γρήγορα τα βλέπω στους μαθητές όταν βαριούνται να γράφουν στις εκθέσεις κτλ. και ο λόγος που το κάνουν είναι για πιο γρήγορα. Γενικά υπάρχει ένα γρήγορο τρέξιμο τα παιδιά θέλουν να τα κάνουν πιο γρήγορα να κάνουν πολλά πράγματα συνεχόμενα.


''Greeklish vs Ελληνικά''

Καθηγητής της μουσικής:

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν καθημερινώς τα greeklish. Εγώ δεν είμαι ένας από αυτούς, ίσα-ίσα αν υπήρχε το πολυτονικό θα χρησιμοποιούσα αυτό. Κατά την γνώμη μου, τα greeklish είναι μια πρώτη φάση για την καταστροφή της ελληνικής μας γλώσσας. Πιστεύω ότι οι νέοι τα χρησιμοποιούν γιατί είναι μία μόδα και γιατί υπάρχει μεγάλη έλλειψη παιδείας. Κατά την γνώμη μου, τα greeklish δεν απειλούν την εξαφάνιση της γλώσσας, γιατί η ελληνική γλώσσα έχει ιστορία πάνω από 1000 χρόνια. Για αυτό το λόγο, διάφορες γλώσσες έχουν πάρει στοιχεία από την ελληνική γλώσσα, όπως το λατινικό αλφάβητο, που οι βάσεις του στηρίζονται στην ελληνική γλώσσα. Άλλα με τον καιρό, σιγά-σιγά αρχίζει να εξαφανίζεται το φαινόμενο greeklish και αυτό το έχω διαπιστώσει από τις κόρες μου, που σταμάτησαν να τα χρησιμοποιούν διότι τα θεωρούσαν ανούσια!

Καθηγητής της Φυσικής :


Τα greeklish, είναι μια γλώσσα που δεν θα έπρεπε να είχε φτιαχτεί ποτέ! Είμαι τελείως κατά των greeklish και όταν τα βλέπω δεν τα διαβάζω καν! Δεν ξέρω γιατί τα παιδιά τα χρησιμοποιούν και πιστεύω ότι είναι μία μόδα που θα περάσει. Τέλος, πιστεύω ότι τα χρησιμοποιούν πιο πολύ οι νέοι γιατί αυτοί ασχολούνται πιο πολύ με τον υπολογιστή.




Καθηγήτρια αγγλικής φιλολογίας:

Αρχικά τα greeklish είναι ένα ευρέως διαδεδομένο είδος γραφής. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να χρησιμοποιούμε ή την Ελληνική ή την Αγγλική γλώσσα και να μην τις ανακατεύουμε. Ιστορικά αποδεδειγμένα, έχει στερήσει πολλά στους ανθρώπους που τα χρησιμοποιούν και κυρίως στους νέους, καθώς έχει ως αποτέλεσμα να ξεχνούν πως να χρησιμοποιούν τόνους στον γραπτό Ελληνικό λόγο. Κατά καιρούς προσπαθώ να εξηγήσω στους μαθητές μου το λόγο, που είμαι ενάντια στη χρήση τους. Προκαλούν δυσκολία στην κατανόηση και στη γραφή τους, γιατί φαίνονται τόσο ξένα απέναντι στη γλώσσα μας, καθώς μοιάζουν με ανορθόγραφες λέξεις. Δε θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελούν απειλή για τη γλώσσα μας, γενικά θα μπορούσαμε όμως να το πούμε για την ορθογραφημένη. Η Ελληνική είναι μια βαθιά ριζωμένη γλώσσα στους αιώνες που έχει «δανείσει» λέξεις και φράσεις σε πολλές γλώσσες του κόσμου. Τα greeklish αποτελούν ένα είδος εθισμού στο μάτι και στο μυαλό για τη λάθος γραφή, το οποίο είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστεί. Στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης βέβαια το να ακούμε ξένα τραγούδια ή ακόμα και να μιλάμε αγγλικά είναι μέχρι ένα σημείο αποδεκτό. Ο υπολογιστής και η πεποίθηση ότι οι συντομογραφίες είναι κάτι πιο εύκολο αποτελούν τους κυρίως παράγοντες της γρήγορης εξάπλωσης τους. Γράφοντας greeklish έχουμε την εντύπωση ότι γνωρίζουμε και τις δύο γλώσσες, όμως υπάρχει μια λεπτή διαφορά μεταξύ γνωρίζω μια γλώσσα και γνωρίζω να τη χρησιμοποιώ σωστά.

5 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι νέοι, με την συχνή χρήση των greeklish, έχουν αποξενωθεί από την ελληνική γλώσσα. Η συνεχής χρήση τους θα οδηγήσει σε λίγα χρόνια στην εξαφάνιση της ελληνικής γραφής. Τα greeklish αποτελούν ένα είδος εθισμού στο μάτι και στο μυαλό για τη λάθος γραφή τον λέξεων, κάτι το οποίο είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστεί. Έτσι μας κάνουν ανορθόγραφους και να μην χρησιμοποιούμε τόνους στο γραπτό Ελληνικό λόγο. Γρηγόρης Ντόβας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πιστεύουμε πως οι συνεντεύξεις έχουν δίκιο για τους εξής λόγους : 1) Επειδή με τον καιρό θα ξεχαστεί η ελληνική γραφή.
    2) Επίσης γινόμαστε ανορθόγραφοι και ξεχνάμε τα ελληνικά.
    3)Τέλος είναι καλύτερο να γράφουμε ελληνικά αφού ζούμε στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΜΕ ΓΡΑΜΜΙΚΗ Β ΑΦΟΥ ΑΥΤΟ ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ ΠΡΩΤΟ

      Διαγραφή
  4. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΤΑ ΓΡΕΕΚΛΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΦΑΒΗΤΟ! Αν ΑΥΤΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΑΣ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΜΕ ΓΡΑΜΜΙΚΗ Β ΑΦΟΥ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΠΗΓΑΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΦΟΙΝΘΚΙΚΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή